Duurzaam wonen
De initiatiefnemers van ‘Noaberschap Plus’ hebben de nadrukkelijke wens ‘de school’ qua energievoorziening zo neutraal mogelijk op te leveren. Daarbij wordt gedacht aan de combinatie van wind en zonne-energie. De gemeente Westerveld heeft in haar beleidsplan ‘Woonvisie 2019-2025’ de ambitieuze doelstelling opgenomen dat uiterlijk in 2040 de woningvoorraad energieneutraal is.
Wachten tot 2040 is niet nodig, in 2022 is het al mogelijk een nagenoeg zelfvoorzienende woonleefgemeenschap te realiseren. Met alleen zonnepanelen red je dat niet omdat de schommelingen in opbrengst en de behoefte aan en beschikbaarheid van energie, niet op elkaar aansluiten.
Windenergie
Sinds een aantal jaren worden er door het bedrijf EAZ Wind in Hoogezand kleine, deels houten windmolens geproduceerd die slechts een hoogte hebben van 15 meter.
De provincie Drenthe heeft besloten zich niet zelf bezig te houden met de plaatsing van kleine windmolens, maar laat de gemeentes daar zelf hun keuzes in maken.
De gemeente Westerveld staat positief ten opzichte van deze kleine windmolens en heeft zelfs een stimulerende rol gespeeld bij het plaatsen van een molen voor Woonleefgemeenschap De zandroos te Diever.
Door de combinatie van wind en zonenergie is er nauwelijks een tekort in de energiebehoefte. Dat zie je terug in onderstaande tabel.

Autorijden, parkeren en de energievoorziening
In Nederland heb je ten aanzien van parkeervoorzieningen te maken met de zogenaamde CROW-richtlijnen. Op basis van die richtlijnen zou je per woning 1,3 parkeervoorzieningen moeten treffen. Echter, door het gebruik van deelauto’s lijkt deze norm achterhaald te worden.
In plaats van iedereen een eigen auto, is de inzet van een collectief elektrisch wagenpark gunstig voor de bewoners van Noaberschap Plus. Ten eerste is het jammer om zoveel grond te moeten reserveren voor stenen en parkeren.
Ten tweede is er een mogelijkheid om het wagenpark een integraal onderdeel van de energievoorziening te maken.
Stel dat er besloten wordt dat niet iedereen over zijn eigen auto beschikt, maar dat er 4 of 5 elektrische deelauto’s worden aangeschaft of geleased. Deze auto’s kunnen niet alleen gratis worden opgeladen door de eigen energievoorziening, ook kunnen de opgeladen accu’s van de auto’s energie terug leveren als er een hiaat in de eigen stroomopwekking zou zijn.
Inmiddels zijn er veel initiatieven die het collectief gebruik van auto’s propageren en mogelijk maken (zie onder andere https://www.anwb.nl/auto/autodelen voor meer informatie). Met behulp van een elektronisch kilometeradministratiesysteem kunnen de autokosten naar rato worden verdeeld over de gebruikte kilometers.
Op basis van deze ‘autodeelafspraken’ is het aanhouden van de CROW-richtlijn niet noodzakelijk. Naast de vier eigen auto’s is er op het terrein parkeerruimte voor twee auto’s van bezoekers. Er worden in totaal zes à zeven parkeerplaatsen op het eigen terrein gecreëerd inclusief vier laadpalen. En als er een keer meer bezoek is dan parkeerplaatsen, dan is er in de tussenberm (tussen weg en fietspad) voldoende ruimte om veilig te parkeren zonder gevaar voor bewoners en ander verkeer.
Hiermee een inkijkje in de ideeën waaraan hard gewerkt wordt om zo’n gunstig mogelijk emissieplan te ontwikkelen. Uiteraard zijn we daarbij afhankelijk van allerlei vergunningen en regelingen. Inmiddels hebben we geleerd dat niks vanzelf gaat, maar ook dat doorzetten loont.