.
Previous
Next

Woongemeenschap in Drenthe

Noaberschap Plus

Noaberschap is een begrip in het oostelijk deel van Nederland en betekent dat mensen naar elkaar omkijken en zorg voor elkaar hebben. Noaberschap Plus doet daar nog een stapje bovenop door het vormen van een woongemeenschap van gelijkgestemde mensen.

De laatste jaren is er een sterke opkomst van de belangstelling voor het wonen in een woongemeenschap. Deze belangstelling betreft zowel jongeren, gezinnen, alleenstaanden, stellen en ouderen.

Ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Daarbij is ook een categorie mensen die niet achter de geraniums in een appartement boven een winkelcentrum willen wonen, maar in en met de natuur willen leven. En dat ook in verbinding met andere gelijkgestemde mensen.

Daarnaast zie je veel jonge gezinnen die vanuit idealisme en de vorming van hun kinderen kiezen voor een woongemeenschap. Ook is er een grote groep alleengaanden die geen behoefte hebben aan het samenwonen met een partner, maar inbedding en verbondenheid zoeken in een warme gemeenschap met gelijkgestemde mensen.

Zelfstandig wonen en toch samen - vrijheid in verbondenheid

Ieder huishouden beschikt over een volledig zelfstandige woning. Daarnaast kunnen bewoners er vrijwillig voor kiezen met of zonder elkaar tijd door te brengen in de gemeenschappelijke binnen en buitenruimtes. Zo kan er bijvoorbeeld samen gegeten worden, muziek geluisterd of gespeeld, creatieve activiteiten ontplooit of in de tuin gewerkt.

Aan onderhoud en reparaties aan de gezamenlijke binnenruimtes draagt iedereen bij. Dat kan zijn in natura (arbeid en tijd) of – als iemand niet kan of wil bijdragen in arbeid of tijd – d.m.v. een financiële bijdrage.

De bewoners stimuleren en ondersteunen elkaar vanuit zorg en betrokkenheid in de kleine en grote dingen van het dagelijks leven. Belangrijk is dat – zolang anderen niet benadeeld worden – iedereen de vrije keuze houdt zonder mening of oordeel van anderen.

Noaberschap Plus streeft naar een dynamische gemeenschap waarin zaken organisch kunnen en mogen ontstaan en bewoners zich vrij voelen en gezien in hun eigenheid en behoeftes. Kernbegrippen zijn daarbij betrokkenheid, flexibiliteit, lichtheid, humor, respect, integriteit, zelfreflectie en dienstbaarheid.

Duurzaam wonen en leven

De bewoners van Noaberschap Plus zijn zich bewust van hun ecologisch voetafdruk en willen actief een rol spelen in het minimaliseren van vervuiling en energieverbruik. Dat uit zich in het minimaliseren van uitstoot door optimale eigen opwekking van schone energie, verantwoord energieverbruik en hergebruik van materialen. 

kippen-woongroep-drenthe

Liefde en respect voor mens, dier en natuur

De enige goede basis voor het samenwonen met anderen is liefde en respect voor mensen. Soms is dat in goede tijden en soms in minder goede tijden.

Daarnaast vindt Noaberschap Plus het belangrijk dat haar bewoners – zonder anderen daar mee te belasten – kunnen genieten van huisdieren zoals honden, katten en kleinvee. Inmiddels is er ruimschoots wetenschappelijk aangetoond welke positieve psychische effecten bij mensen ontstaan door de liefdevolle omgang met dieren.

Tenslotte delen de bewoners met elkaar de liefde voor de natuur in het schitterende Drents-Friese Wold. Met 6000 hectare natuur, het op één na grootste van Nederland. Dit nationaal park is van een ongelofelijke schoonheid met een grote verscheidenheid aan landschappen, begroeiing en dieren.

De ligging van de woongemeenschap maakt het tot een perfecte uitvalsbasis voor activiteiten als fietsen, paardrijden, mennen, wandelen, vogels kijken en mountainbiken. 

Noaberschap Plus: iedereen is welkom en draagt bij

De woongemeenschap richt zich niet op een specifieke doelgroep. Iedereen die zich herkent in het bewonersprofiel kan zich kandidaat stellen om een koopwoning te verwerven. We streven naar een mix van mannen, vrouwen en stellen. 

Noaberschap Plus biedt ruimte voor mensen die naast voldoende privéruimte, ook ruimte, tijd en aandacht willen delen met gelijkgestemden op het erf. En willen participeren in de omliggende hechte streek- en dorpsgemeenschap.

De bewoners dragen naar fysiek vermogen, kennis en vaardigheden actief bij aan het onderhouden van het pand en de (groente)tuin. De bewoners beschikken over zelfreflectie, zijn gemotiveerd en sociaal emotioneel ontwikkeld om de woongemeenschap vorm en inhoud te geven en bij te dragen aan een veilige en warme plek in één van de mooiste en het één na grootste nationaal park van Nederland. Respect, positiviteit, vertrouwen, diversiteit, liefde voor mens en natuur en zorg voor het milieu zijn kernbegrippen die Noaberschap Plus typeren.

Bewonersprofiel

  • Mensen die zich kenmerken door zelfreflectie, positiviteit, lichtheid, humor, plezier, diversiteit, respect, tolerantie, verantwoordelijkheid, vertrouwen en sociaal emotionele ontwikkeling.
  • Liefde en respect voor mens, dier en natuur.
  • Bereid zich in te zetten als Noaber, zowel binnen de woongemeenschap als binnen de omliggende dorps- en streekgemeenschap.
  • Ecologisch bewustzijn ten aanzien van energie, milieu en voeding.
  • Beschikken over het vermogen om zonder oordeel met mensen samen te leven, zodat zaken organisch kunnen ontstaan en bewoners zich vrij voelen en gezien in hun eigenheid en behoeftes.

Faciliteiten van de woongroep

Iedere woning is volledig zelfstandig opgeleverd met eigen keuken, badkamer, slaapkamer(s), energievoorziening inclusief gescheiden meters en een eigen tuin of terras. De appartementen die niet op de begaande grond zijn gelegen beschikken over een lift.

Aan de achterzijde met uitzicht over de tuin en de landerijen bevindt zich een riante huiskamer met open haard en open keuken  (70 m²) voor gemeenschappelijk gebruik. Het kloppend hart van Naoberschap Plus. 

Net als de grote tuin met de prachtige vijver, een perceel grond dat gebruikt kan worden als moestuin, boomgaard of dierenverblijf. Ook is er ruimte voor een werkplaats, opslag van tuingereedschap, fietsenstalling en een groot overdekt terras. 

Het logeerappartement met eigen badkamer is handig wanneer je gasten ontvangt die blijven overnachten.

Woongemeenschap DrentsFriesewold